Skip to main content

U okviru projekta Shadow Pandemic: Hidden Voices  / Sjene pandemije: Skriveni glasovi u kojem sudjeluju Zagrebačko kazalište mladih, Hrvatska, Slovensko narodno kazalište Maribor – Festival Boršnikovo srečanje, Slovenija, i Beogradsko dramsko kazalište, Srbija, kao partneri i producenti, raspisan je  natječaj za tri nova dramska teksta te njegovu praizvedbu na široko postavljenu temu zlostavljanih i zanemarenih žena u pandemiji Covida – 19.

Projekt Skriveni glasovi iz sjene pandemije sufinanciran je od programa Kreativna Europa (Creative Europe Programme (CREA) te je financiran od strane Europske komisije.

Prema propozicijama projekta održat će se nekoliko dramskih radionica i dramaturški kolegiji u Zagrebu, Mariboru i Beogradu.

Pozivamo vas na dramaturški kolegiju u Zagrebu koji će se održati 28. studenog 2022. u Zagrebačkom kazalištu mladih u dvorani Miško Polanec u 16 sati:

 

Sudionice kolegija su:
Ivana Vuković, dramaturginja projekta
Višnja Ljubičić, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova
Anita Lauri Korajlija psihologinja Autonomne ženske kuće
Ivana Bodrožić, spisateljica
Snježana Pavić, novinarka Jutarnjeg lista

Zahvaljujemo na Vašem dolasku.

U nastavku teksta podsjećamo na propozicije natječaja:

Rok za slanje dramskih tekstova je do 18. siječnja 2023. do ponoći, a rezultati će biti objavljeni najkasnije do 28. veljače 2023. na web stranici projekta Shadow Pandemic https://shadowpandemic.eu/javni-pozivi/  gdje se može preuzeti tekst natječaja s propozicijama za prijavu.

Tekstove na hrvatskom, srpskom ili slovenskom jeziku treba slati u Word ili PDF formatu na adresu e-pošte: shadow.pandemic@zekaem.hr

Svaki od odabranih tekstova biti će honoriran u bruto iznosu od 4.400,00 €, uz napomenu da spomenuti iznos sadrži sve poreze i davanja.

Na natječaj  se mogu prijaviti autorice dramskih tekstova, odnosno, prema općim propozicijama natječaja, ženske osobe koje borave u zemljama  EU kao i onih obuhvaćenih programom Kreativna Europa (Island, Norveška, Albanija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija, Gruzija, Moldavija, Ukrajina, Tunis, Armenija, Kosovo*)

*Ova oznaka ne dovodi u pitanje stajališta o statusu, i u skladu je s Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 1244/1999 i mišljenjem ICJ-a o Deklaraciji o neovisnosti Kosova.

Neobjavljeni dramski tekst može biti napisan na hrvatskom, slovenskom ili srpskom jeziku. Odabrani tekstovi bit će prevedeni na engleski jezik, objavljeni u online obliku i nagrađeni, a praizvedbu nagrađenih tekstova, predstavu u formi omnibusa, režirat će redateljica Selma Spahić. Predstave će biti izvedene u Zagrebu, Beogradu i Mariboru.

Dvogodišnji projekt sufinanciran je u okviru programa Kreativna Europa u iznosu od 200 000 eura od strane Europske komisije i sufinanciran od Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske .

Projektom se podiže svijest o nasilju nad ženama tijekom pandemije koronavirusa u široj javnosti i među mladima.

U pripremu i provedbu projekta bit će uključeno 30 umjetnika i 60 mladih, koji će sudjelovati na radionicama, produkcijama predstava s najmanje 11 ponavljanja u partnerskim kazalištima u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Poljskoj i Češkoj.