Skip to main content

Prva radionica održana je u Zagrebu 22. studenog u kazalištu ZKM. Na radionici, koju je pedagoginju Grozdanu Lajić vodila mentorica projekta i dramaturginja Ivana Vuković, sudjelovalo je 20 mladih članova ZKM Učilišta. Radionica se sastojala od dvije faze: predstavljanja cjelokupnog projekta i natječaja za dramski tekst, dok je druga faza bila je usmjerena na praktičnu primjenu znanja sudionika o pretprodukcijskom procesu i dramaturškom zadatku pisanja teksta za predstavu. Sudionici su tako na kraju radionice prošli kroz iskustvo pisanja i razvijanja timskog koncepta za ono što će biti buduća predstava.

Kazališnu radionicu u Mariboru vodile su Mateja Kokol (kazališna redateljica i pedagoginja) i Ivana Vuković. Sudionici su bili 18 učenika dviju srednjih škola iz Maribora i Ljutomera. U prvoj fazi radionice cilj je bio stvoriti koherentnu grupu spremnu slobodno artikulirati svoja razmišljanja o temama vezanima uz projekt, dok su tijekom procesa razmjene mišljenja igrali uloge pisaca i dramaturga, razvijajući tako vlastiti koncept izvedbe.

Radionici u Beogradu prisustvovalo je 20 polaznika, uzrasta od 14 do 18 godina. Uz Ivanu Vuković, radionicu je vodio i Ivan Baletić, kazališni redatelj i dramski pedagog iz Beograda, autor dokumentarnog kazališnog projekta za mlade ‘Utopija’. Sudionici su bili podijeljeni u grupe, svi s istim zadatkom izrade storyboarda na temelju odabranog foto materijala i predstavljene teme. Na kraju je svaka grupa izvela jedinstveni zanimljivi kazališni projekt – komunicirajući na temu nasilja nad ženama, izolacije i pandemije te prezentirajući svoj rad kroz klasično kazalište, suvremeni ples, film i neverbalnu kazališnu instalaciju.