Skip to main content

Radionica produkcijskog procesa, četvrta dosad, imala je za cilj sudionicima predstaviti proces probe, čime im je omogućeno cjelovito razumijevanje cjelokupnog ciklusa proizvodnje.

Radionica u Zagrebu (ZKM), koju su i ovaj put vodile Grozdana Lajić, pedagoginja, Ivana Vuković, dramaturginja i Selma Spahić, redateljica omnibusa, okupila je dvadeset mladih sudionika koji su imali priliku vidjeti probu, te sudjelovati u naknadnoj raspravi pod vodstvom redateljice. Ova im je vježba omogućila uvid u dinamične i često nesigurne faze proizvodnje i stoga im otkrila pokušaje i pogreške kreativnog procesa. Budući da su bili “prva publika” nove predstave, njihova su zapažanja bila osobito dragocjena redateljici i dramaturginji koje su ih doživjele kao od velike važnosti za daljnji razvoj predstave.

Selma Spahić (redateljica omnibusa), Ivana Vuković (dramaturginja), Mateja Kokol (kazališna redateljica i pedagoginja) i Katja Gorečan (autorica dramskog teksta) održale su još jednu uspješnu radionicu u SNG Maribor, na kojoj je sudjelovalo 20 polaznika iz mariborskih i ljutomerskih srednjih škola. Polaznici su dobili uvid u scenografiju (rekvizitu) te su imali priliku pogledati izvedbu, a nakon čega su se upustili u razgovor o nastanku predstave (procesu prilagodbe, zašto i kako su određene odluke donesene itd.), s redateljicom, dramaturginjom i autoricom teksta. Sudionicima se posebno svidjelo vidjeti scenografiju izbliza i saznati sve o tome kako je nastajala.

U Beogradu (BDP) Selma Spahić, redateljica, Ivana Vuković, dramaturginja i Ivan Baletić, pedagog radili su s dvadeset mladih sudionika. Razgovarali su o onome što su vidjeli na probi budući da su do tada već imali detaljne uvide u krhki dio procesa, kada sve još nije finalizirano i postavljeno do kraja. Nakon što su još jednom pristupili tekstu, dobili su zadatak da ga interpretiraju kao glumci. Njihove povratne informacije nakon svega toga bile su iznimno vrijedne jer su bili “prva publika”. Ova radionica je potvrdila da je svaka produkcija dvosmjerni proces koja se zasniva na tome da svi sudionici čuju i razumiju jedni druge.