Skip to main content

Tijekom ožujka održan je treći krug vrlo uspješnih radionica s mladima u ZKM-u, SNG-u i BDP-u. Treća radionica bavila se umjetničkim procesom i razvojem predstave.

Skupinu mladih polaznika u Zagrebu, ovoga puta tijekom dvodnevne radionice, i ovaj su putmentorirale ZKM-ova pedagoginja Grozdana Lajić i dramaturginja Ivana Vuković, a ovoga puta uz sudjelovanje Selme Spahić, redateljice, i Kristine Kegljen, autorice nagrađenog dramskog teksta. Sudionici su se upustili u pažljivo čitanje dramskog teksta i razgovor o pročitanom kako bi se uspostavilo razumijevanje. Nakon toga pozvani su da se okušaju u glumi improvizacijom, a na temelju onoga što su pročitali. Sudionici su pokazali nevjerojatnu spremnost na improvizaciju, kao i izvanrednu sposobnost povezivanja s tekstom. Također je bilo mnogo relevantnih i zanimljivih pitanja, posebno za autoricu, kako o tekstu, tako i o samom procesu pisanja. Na kraju se treća radionica u Zagrebu pokazala vrlo važnom za kreativni tim predstave jer je djelovala kao brainstorming proces za analizu teksta, dok je kroz improvizacije otvorila nekoliko pitanja važnih za scensko uprizorenje dramskog teksta.

Radionicu održanu u Mariboru također je vodila stalna ekipa: Mateja Kokol (kazališna redateljica i pedagoginja), Ivana Vuković (dramaturginja), Mojca Redjko (pedagoginja), a ovoga puta dodatno Selma Spahić (redateljica omnibusa) i Katja Gorečan ( autor teksta The Activists). Učenici mariborskih i ljutomerskih srednjih škola sudjelovali su u kazališnim igrama za kreativno zagrijavanje, glasovno zagrijavanje, zagrijavanje tijela, nakon čega su se posvetili čitanju i analizi teksta Aktivistice. Potom su uslijedili zadaci suradničkog pisanja i uređivanja teksta. Tijekom drugog dana sudionici su se okušali i u glumačkoj improvizaciji što se pokazalo kao omiljena aktivnost.

Skupina mladih u Beogradu sudjelovala je u vrlo konstruktivnoj raspravi o razvoju omnibusa temeljenog na nagrađenom dramskom tekstu “Svijet zaslužuje kraj svijeta” Tijane Grumić. Sama autorica, zajedno s redateljicom Selmom Spahić i dramaturginjom projekta Ivanom Vuković mentorirala je grupu. Aktivnost grupe bazirala se na čitanju dramskog teksta i osmišljavanju izvedbe, stoga su se sljedeći dan okušali u uprizoravanju dijelova teksta.

I ovoga puta radionice su se pokazale predivnim i jedinstvenim iskustvom, ne samo za mlade polaznike, već i za njihove mentore.